Da I. fortalte meg om den nydelige gulrotkaka hun hadde fått servert, ble jeg fast bestemt på å veganisere herligheten. Hva gjør man så? Jo, man konsulterer Mirakelkvinnen™ (også kjent som Isa Chandra Moskowitz). Hennes klassiker av en kokebok Vegan with a Vengeance er full av tips til hvordan man skal veganisere baksten sin, og først og fremst hvordan man skal kvitte seg med egg.
Jeg har erstattet eggene med silketofu, og resultatet er en ubeskrivelig saftig og god gulrotkake. Ikke vet jeg hvor I. hadde fått oppskriften fra, men hun har herved fått stjerne i boka. Takk! Gulrotkaka har forøvrig likhetstrekk med denne kaka, som jeg lagde i fjor sommer. Men høstens variant er enda bedre!
7 dl gulrøtter, grovrevet
1,5
dl brunsukker
1,5
rosiner
5,5
dl hvetemel
3,5
dl sukker
1,5
ts bakepulver
1,5
natron
1/2
ts salt
4
ts kanel
1
ts vaniljesukker
1
blokk silketofu (350 gram)
1
dl rapsolje
1
dl soyamelk
1
dl valnøtter
2
dl små bokser ananas i biter (hell av laken)
Sjokoladeglasur:
Sjokoladeglasur:
100
gram vegansk hvit sjokolade
4
dl melis
100
gram vegansk smør
1
pakke vegansk piskbar kremfløte (f.eks havrefløte)
1. Riv
gulrøtter og klem ut overflødig grønnsakssaft. Bland sammen
gulrøtter, rosiner og brunsukker, og la det trekke i minst en time
(helst over natten).
2. Sett
ovnen på 175 grader.
3. Bland
sammen hvetemel, sukker, bakepulver, natron, salt, kanel og
vaniljesukker i en stor bakebolle. Kjør silketofu, rapsolje og
soyamelk glatt i en blender. Bruk en slikkepott til å vende
siletofublandingen inn i den tørre blandingen. Vend deretter inn
gulrotblandingen. Tilsett valnøtter og ananas, og bland det hele
sammen (men ikke rør for mye).
4. Kle
en stor springform (26 cm) med bakepapir, og smør formen med
rapsolje. Fordel kakerøra i forma, og stek kaka midt i ovnen på 175
grader i om lag 1 time, eller til en strikkepinne/gaffel kommer ut
ren.
5. Lag
sjokoladeglasuren slik: pisk smør, kremfløte og melis luftig. Smelt
sjokoladen i vannbad, og tilsett den. Pisk videre i noen minutter. La
kaka avkjøles helt før du brer glasuren over kaka.
Mmmm, den så god ut. Må prøves neste gang vi skal ha kake på jobben :)
SvarSlettJeg tok denne kaka med på jobb i går, og den ble særdeles godt mottatt! Tror kollegene mine begynner å innse at det er mulig å bake uten egg, haha.
Slett