I lunsjpausen her en dag fisket min
fine kollega S. fram en fiffig liten beholder med hjemmelaga
syltetøy. Jeg er og blir en matnerd, og må smake på alt. Det var
ikke før etter at jeg hadde trykt skjea i munnen at jeg innså
risikoen for at jeg nettopp hadde spist gelatin. Heldigvis var det ingen fare -
kollegaen min hadde brukt frysepulver, huhei! Dette er hennes eple- og
plommesyltetøy, fritt etter hukommelsen.
Det er fullt mulig å lage
syltetøy uten gelatin og E120. Agar er den vegetabilske varianten av
gelatin, og det fungerer ypperlig i syltetøy.
500 gram røde epler, i biter
100 gram tørka aprikos, grovhakka
100 gram tørka svisker, grovhakka
3 kardemomme pods
1 kanelstang
400 gram plommer
150 gram brunsukker
1 ts agar
1. Vask og skrell
eplene og plommene.
2. Ha epler, aprikos, svisker, kardemomme og
kanelstang i en stor gryte, og kok opp. La det småkoke i 15
minutter, og rør nå og da. Tilsett plommer og kok i 15 minutter
til. Ha oppi brunsukker, rør godt og kok i enda 15 minutter til,
under jevnlig omrøring. Tilsett agar, rør godt, og la det koke i et
par minuter.
3. Ta ut kanelstanga, mos med en stavmikser, og fordel
syltetøyet i lufttette beholdere.
Sjekk også ut oppskrifta mi på plommesyltetøy!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar