mandag 19. desember 2011

Blomkålgrateng

Blomkålgrateng er perfekt middagsmat på kalde vinterdager. Dette er en enkel og god oppskrift på en klassisk middagsgrateng. Jeg har tilsatt røkt paprikapulver i ostesausen for litt ekstra piff. Røkt paprikapulver høres ut som eksotiske greier, jeg ser den. Jeg har kjøpt mitt på den fabelaktige delikatesseforretninga Gutta på Haugen på St. Hanshaugen i Oslo.

1 stort blomkålhode, kuttet i buketter
1 løk, finhakket 
2-3 brødskiver i smuler, til gratinering 

Ostesaus: 
2,5 dl cashewnøtter (usaltet) 
2 ss bjästflingor (næringsgjær) 
1 ts grønnsaksbuljong 
1 krm salt 
1 krm pepper
0,5 ts muskattnøtt, revet 
1 klype røkt paprikapulver 
1 ts sennep 
1 krm kajennepepper 
1 dl kraft fra koking av blomkålen 
1,5 dl havremelk eller annen vegetabilsk melk 
2 ss Nutana eller annet vegansk smør

1. Sett ovnen på 200 grader. 
2. Vask og skrell blomkålen, og kutt den i mindre buketter. Kok blomkålbukettene i rikelig med lettsaltet vann. Sil av vannet, og sett til side. 
3. Kjør cashewnøtter til en fin mos i food processor, og tilsett resten av ingrediensene til ostesausen. Kjør til du får en jevn blanding. 
4. Bland blomkålbukettene og hakket løk med ostesausen. Ha dette over i en smurt ildfast form. 
5. Kjør brødskiver til smuler i food processor, og spre brødsmulene over blomkålgratengen. Gjerne strø litt ekstra røkt paprikakrydder over. Stek blomkålgratengen midt i ovnen på 200 grader i om lag 30 minutter, eller til brødsmulene begynner å bli gyldne.  

Servér blomkålgrateng med brød og salat.  

(3-4 pers.)

1 kommentar: