Blomkålgrateng er perfekt middagsmat på kalde vinterdager. Dette er en enkel og god oppskrift på en klassisk middagsgrateng. Jeg har tilsatt røkt paprikapulver i ostesausen for litt ekstra piff. Røkt paprikapulver høres ut som eksotiske greier, jeg ser den. Jeg har kjøpt mitt på den fabelaktige delikatesseforretninga Gutta på Haugen på St. Hanshaugen i Oslo.
1 stort blomkålhode, kuttet i buketter
1 løk, finhakket
2-3 brødskiver i smuler, til gratinering
Ostesaus:
2,5 dl cashewnøtter (usaltet)
2 ss bjästflingor (næringsgjær)
1 ts grønnsaksbuljong
1 krm salt
1 krm pepper
0,5 ts muskattnøtt, revet
1 klype røkt paprikapulver
1 ts sennep
1 krm kajennepepper
1 dl kraft fra koking av blomkålen
1,5 dl havremelk eller annen vegetabilsk melk
2 ss Nutana eller annet vegansk smør
1. Sett ovnen på 200 grader.
2. Vask og skrell blomkålen, og kutt den i mindre buketter. Kok blomkålbukettene i rikelig med lettsaltet vann. Sil av vannet, og sett til side.
3. Kjør cashewnøtter til en fin mos i food processor, og tilsett resten av ingrediensene til ostesausen. Kjør til du får en jevn blanding.
4. Bland blomkålbukettene og hakket løk med ostesausen. Ha dette over i en smurt ildfast form.
5. Kjør brødskiver til smuler i food processor, og spre brødsmulene over blomkålgratengen. Gjerne strø litt ekstra røkt paprikakrydder over. Stek blomkålgratengen midt i ovnen på 200 grader i om lag 30 minutter, eller til brødsmulene begynner å bli gyldne.
Servér blomkålgrateng med brød og salat.
(3-4 pers.)
Mmmm, ser digg ut!
SvarSlett