Hvis Vestlandet har en signaturrett (i tillegg til ahem, smalahovud fra Voss), så må det være sveler. Jeg har lenge lekt med tanken på å veganisere den tradisjonelle sveleoppskrifta, men til slutt var det Mari Hult, kvinnen bak den glimrende Vegetarbloggen, som ga meg den nødvendige oppmuntringen og veiledningen til å gå i gang med prosjektet. Kudos til Mari Hult for tipset om hvordan man lager den veganske varianten av kulturmelk.
4 dl soyamelk + 4 ts eplecidereddik
2 ts eggerstatning + 4 ss vann
1,5 dl fruktose
1 boks Tofutti sour supreme eller annen vegetabilsk rømme
1 dl silken tofu
300 gram hvetemel
1 ts natron
2 ts bakepulver
1 krm salt
1. Først lager du den veganske utgaven av kulturmelk slik: ha soyamelk og eplecidereddik sammen i en bolle, og la det trekke i noen minutter. Visp deretter sammen blandingen.
2. Visp sammen eggerstatningen i en annen bakebolle, og visp inn fruktose.
3. Kjør vegansk rømme og silken tofu i en blender til du får en jevn masse. Bland inn rømme og tofu-blandingen i bakebollen.
4. Resten av de tørre ingrediense og "kulturmelka" vispes vekselsvis inn i røra, litt av gangen.
5. La røra hvile i minst 30 minutter.
5. La røra hvile i minst 30 minutter.
6. Stek svelene på svak/middels varme, enten på takke, eller i en liten stekepanne dersom du ikke har takke. Bruk en liten øse. Svelene skal være ca. 16 cm i diameter. La svelene avkjøles før servering.
Servér svelene med vegetabilsk rømme, syltetøy eller vegansk smør og sukker.
(ca. 12 sveler)
Å, de så fantastisk gode ut! Har ikke spist sveler siden jeg ble veganer.
SvarSlettTakk! De smaker fantastisk godt også :)
Slett