tirsdag 16. august 2011

Veganske sveler

Hvis Vestlandet har en signaturrett (i tillegg til ahem, smalahovud fra Voss), så må det være sveler. Jeg har lenge lekt med tanken på å veganisere den tradisjonelle sveleoppskrifta, men til slutt var det Mari Hult, kvinnen bak den glimrende Vegetarbloggen, som ga meg den nødvendige oppmuntringen og veiledningen til å gå i gang med prosjektet. Kudos til Mari Hult for tipset om hvordan man lager den veganske varianten av kulturmelk.

4 dl soyamelk + 4 ts eplecidereddik
2 ts eggerstatning + 4 ss vann
1,5 dl fruktose
1 boks Tofutti sour supreme eller annen vegetabilsk rømme
1 dl silken tofu
300 gram hvetemel
1 ts natron
2 ts bakepulver
1 krm salt

1. Først lager du den veganske utgaven av kulturmelk slik: ha soyamelk og eplecidereddik sammen i en bolle, og la det trekke i noen minutter. Visp deretter sammen blandingen.
2. Visp sammen eggerstatningen i en annen bakebolle, og visp inn fruktose. 
3. Kjør vegansk rømme og silken tofu i en blender til du får en jevn masse. Bland inn rømme og tofu-blandingen i bakebollen. 
4. Resten av de tørre ingrediense og "kulturmelka" vispes vekselsvis inn i røra, litt av gangen. 
5. La røra hvile i minst 30 minutter. 
6. Stek svelene på svak/middels varme, enten på takke, eller i en liten stekepanne dersom du ikke har takke. Bruk en liten øse. Svelene skal være ca. 16 cm i diameter. La svelene avkjøles før servering.

Servér svelene med vegetabilsk rømme, syltetøy eller vegansk smør og sukker.

(ca. 12 sveler)

2 kommentarer:

  1. Å, de så fantastisk gode ut! Har ikke spist sveler siden jeg ble veganer.

    SvarSlett