mandag 29. august 2011

Couscous


Mmm, couscous! Couscous er ikke bare navnet på selve semulegryna; det brukes ofte som beskrivelse på grønnsaksgryteretten som serveres ved siden av gryna. Ikke nok med at du får et fullverdig protein hvis du kombinerer couscous med kikerter; du blir også stappmett. Bedre kan det ikke bli, spør du meg.
Visstnok kan gryteretten serveres med kjøtt, men jeg har alltid regnet couscous som en vegansk rett – i alle de årene som har gått siden jeg lærte å lage couscous, har jeg fortsatt til gode å treffe noen som lager retten med kjøtt. Dessuten: hvem trenger kjøtt når man har kikerter?

Grønnsaksgryte:
1 liten gul løk, finhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
½ squash, i terninger
1 rød paprika, i terninger
2 gulrøtter, i terninger
1 boks kikerter (400 gram)
1 boks hakkede tomater (400 gram)
1 ts fersk chili, finhakket
1,5 ts kanel
1 ts grønnsaksbuljong
1 klype salt
en neve rosiner (kan utelates) 

Couscous:
2 dl vann
2 dl couscous
1 klype salt
1 ss vegansk margarin 

1. Blank løken i litt olje i en stor sautégryte. Tilsett resten av grønnsakene. La det småkoke i 5-10 minutter, eller til grønnsakene er myke. Tilsett kikerter og hermetisk tomat, grønnsaksbuljong, chili og kanel. 
2. Skru ned varmen, og la det småkoke i minst 20 minutter. 
3. Når det nærmer seg slutten av koketiden kan du tilsette rosiner, hvis du ønsker det. 
4. Lag couscous slik: kok opp 2 dl lettsaltet vann. Ta kasserollen av platen og tilsett 2 dl couscous. Rør godt og la grynene ese. Tilsett vegansk margarin, og la margarinen koke inn i grynene.
(3-4 pers.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar