søndag 5. juni 2011

Vegansk lasagne

Lasagne er egentlig "vinter-mat" for mitt vedkommende, men noen ganger får jeg usannsynlig lyst på bestemte retter eller matvarer, det være seg hummus, sjokolade, kikertsuppe, eller i dette tilfellet: lasagne. Da er det bare å lystre kroppen, selv om datoen viser tidlig sommer.

Tomatsaus:
1 liten gul løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2 poteter, i skiver
1 rød paprika, i skiver
2 store sjampinjonger, i skiver
1 stor gulrot, i skiver
1 ts vegan grønnsaksbuljong
1 ts oregano
1 ts basilikum
1 ts kanel
1/2 ts timian
1 ts agavesirup
1 boks kikerter (400 gram)
2 bokser hermetiske tomater (á 400 gram = 800 gram)

Hvitsaus:
100 gram vegansk smør
2 ss hvetemel 
2,5 dl vegetabilsk melk 
100 gram vegansk ost, revet (f.eks Cheezly mozzarella)
2 ss bjästflingor (næringsgjær)  
1 krm muskat
1 klype salt

Du trenger også:
Lasagneplater (pass på at de er uten egg)
150 gram vegansk ost til gratinering

1. Sett ovnen på 200 grader.
2. Stek grønnsakene i litt olje i en stor kasserolle. Kjør kikertene til puré med litt vann i en stavmikser. Tilsett krydder, agavesirup, tomater og kikerter, og ha kikertblandingen over i en kjele. La det koke på svak varme under lokk.
3. Mens tomatsausen koker, lager du hvitsaus. Smelt smøret i en kjele, bland inn mel, og spe med melk til ønsket konsistens. Tilsett revet ost og bjästflingor, samt krydder etter smak.
4. Smør en ildfast form. Begynn med et lag tomatsaus. Legg over lasagneplater, og enda et lag tomatsaus. Deretter et lag hvitsaus, før enda et lag lasagneplater. Til sist har du hvitsaus, tomatsaus og ost på toppen. Stek lasagnen midt i ovnen på 200 grader i 30 minutter. La den avkjøles noen minutter før servering.

Servér lasagne med godt brød og en frisk salat.

Dette blir mat nok til en hel bataljon. Det passer fint å fryse ned lasagnen i porsjonspakker. 
(5 pers.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar